fbpx

We are Sansin.

We keep your home clean and our planet green.

#Naturalingredients #Plantorigin #Biodegradable #Efficient
Sansin. nature, future & you

2 dolog, amit te is megtehetsz a vizeinkért – nem csak a víz világnapján!

Még majdnem egy hetünk van a víz világnapjáig – de nem véletlenül kapott 1993-ban egy külön napot ez a kérdés, és fontos lenne, hogy mi is több figyelmet szenteljünk neki.

Miről szól a víz világnapja?

1992-ben kezdeményezte az ENSZ közgyűlése, hogy március 22-t nyilvánítsák a víz világnapjává; céljuk az volt, hogy felhívják a figyelmet a tiszta, mindenki számára elérhető víz fontosságára, illetve ezzel kapcsolatban az édesvízkészleteinkre leselkedő veszélyekre.

A világnapok leginkább arra jók, hogy felhívják a figyelmet egy-egy kiemelten fontos, sokakat érintő kérdésre, és ezzel kapcsolatban beszélgetést kezdeményezve közös gondolkodásra hívják az érintetteket.

A tiszta víz egy mindenkit érintő kérdés, mégis, amíg nem zárják el a lakásban a vizet egy-egy felújítás vagy csőtörés miatt, sokszor eszünkbe sem jut, milyen fontos része a mindennapi életünknek.

Miért fontos, hogy foglalkozzunk a vizeinkkel?

Kicsit olyan a víz, mint az egészség: itt, Európa közepén legtöbbször maximum a hiánya tűnik fel. Épp amiatt viszont, hogy természetesnek vesszük, hajlamosak vagyunk távolinak és utópisztikusnak gondolni azt a felvetést, hogy tisztaságának megőrzése közös feladatunk.

Pedig az, hogy mennyire leszünk képesek a víz körültekintő használatára, ezáltal pedig a Föld vízkészletének megóvására, már a mi életünkre is hatással lehet.

A tét nagy, amitől még könnyebb azt gondolni, hogy mi magunk, és a döntéseink nem bírnak nagy jelentőséggel a kimenetelt illetően… pedig van 2 olyan dolog, amit mindannyian megtehetnénk, és ha mindannyian megtennénk, annak bizony mind érezhetnénk a jótékony hatásait.

Mit tehetsz te?

Használjuk arra a közelgő víz világnapját, hogy a hétfőig előttünk álló időszakban gondoljuk át, mi magunk hogyan használjuk a vizet, és tehetnénk-e ezt valahogy jobban, okosabban. Nem kell egyből nagy dolgokra gondolnod, érthető, hogy nem minden háztartásban fogunk tudni esővizet gyűjteni és azzal locsolni, vagy a mosásból visszamaradt vízzel öblíteni a WC-t. Van viszont két olyan kérdés, amire viszonylag könnyű víz-, és ezáltal Földkímélő választ adni – komoly lemondások és életmódváltás nélkül. Kevesebb víz, és kevesebb vegyszer: ünnepeljük azzal a víz világnapját, hogy megpróbálunk erre törekedni!

1.Hogyan használhatnánk kevesebb vizet?

Sokan még mindig elfelejtjük elzárni a vizet fogmosás közben, a bojler vagy a kazán megfelelő beállítása helyett hosszasan folyatjuk, hogy a megfelelő hőmérsékletre melegedjen, nem használjuk ki a mosó- és mosogatógépeink gazdaságos programjait, és ritkán tusolunk a szerelmünkkel közösen; minden megoldás játszhat, amivel csökkenteni tudod a háztartásod által felhasznált víz mennyiségét.

Önmagában az, ha tudatosan végiggondolod, esetedben ez hogyan fest, már rengeteget számíthat egy gazdaságosabb, és környezetkímélőbb rutin kialakításában.

2. Hogyan szennyezhetnénk kevésbé a vizet?

Amellett, hogy mennyi vizet veszünk ki a rendszerből, fontos kérdés az is, hogy amit mi juttatunk a szennyvíz-hálózatba, az mennyire, és mivel szennyezett. Ha figyelünk arra, hogy lehetőség szerint elsősorban vegyszermentes tisztítószereket alkalmazzunk, és azokból is igyekszünk a szükséges mennyiségnél nem többet használni, máris sokat tettünk ivóvizeink tisztaságáért. A környezetkímélő, elsősorban természetes összetevőkből készült kozmetikumokat és háztartási tisztítószereket ma már a legtöbb drogéria polcain megtaláljuk, így különösebb utánajárást sem igényel, hogy jövő héttől, a víz világnapja alkalmából például foszfát-, petrolkémiai származék-, színezőanyag-, és szilikonmentes formulával készült mosógélt és mosogatószert, növényi összetevőkben gazdag öblítőket, valamint SLES-és SLS-mentes kozmetikumokat használjunk.

A Sansin termékei ráadásul mindezek mellett még csomagolásukkal is tehermentesítik a környezetet, a termékcsalád univerzális férfi-termékeinek és mosószereinek köszönhetően pedig akár magát a fogyasztást is csökkentheted.

Bármiért, amit a fentiekből megteszel, hálás lesz a jövőbeli éned, szóval: Te mivel fogod ünnepelni idén a víz világnapját?

Photo by Robert Lukeman on Unsplash