fbpx

We are Sansin.

We keep your home clean and our planet green.

#Naturalingredients #Plantorigin #Biodegradable #Efficient
Sansin. nature, future & you

Hogyan lehet a mosás egyszerre egyszerű és környezetbarát?

Egyre többen igyekszünk az életünk egyre több területén megtalálni, és meghonosítani a környezetünket a korábbiakhoz képest kevésbé terhelő megoldásokat. Sokszor azonban ez nem egyszerű, hiszen számos, környezettudatos alternatíva komoly ráfordításokat igényel időben és figyelemben, illetve gyakran követel meg némi lemondást is… ismerkedj meg a Sansin mosótermékeivel, amik segíthetnek jó döntést hozni ezekben az összetett kérdésekben!

Annak köszönhetően viszont, hogy ez egy egyre szélesebb körben jelentkező igény, egyre több lehetőségből is válogathatunk, amikor a számunkra legjobb megoldásokat keressük. Vajon mit érdemes végiggondolni, amikor a családi szennyesből szeretnénk környezetbarát módon tiszta, illatos ruhákat varázsolni?

 

1. Magam készítsem, vagy készen vegyem a mosószert?

Ha sorra vesszük a szóba jöhető megoldásainkat, megtaláljuk köztük a házi készítésű, DIY mosótermékeket, de ezeket elkészíteni nem mindenkinek van kedve, ideje, türelme és megfelelő tárolókapacitása. Ráadásul készülnünk kell arra is, hogy nem állnak el olyan sokáig, időközben módosulhat az állaguk (csomósodhatnak, leülepedhetnek), valamint nem az illatuk lesz a fő vonzerejük.

Sokan térnek át a mosódióra, de ha belegondolunk, mennyit kell utaznia, mire a boltok polcaira ér, felmerülhet, hogy egy lokális, hazai megoldással többet tehetnénk a környezetünkért.

Nem beszélve arról, hogy ezek a megoldások bizonyos élethelyzetekben (például egy új családtag érkezését követő időszakban) több szempontból is nehézkesek lehetnek, akár az elérhetőségüket, a használatukat, akár a hatékonyságukat nézzük.

Szerencsére ma már vannak olyan, hazai gyártók, akiknek a termékei nem utaznak át a fél világon, a hatékonyságuk a kisgyerekes családokban jól ismert foltok esetében is meggyőző, összetevőik pedig mind a környezetünk, mind a babák érzékeny bőrének védelme szempontjából megnyugtatóak lehetnek – ha megkeressük ezeket, úgy is dönthetünk a környezettudatos megoldások mellett, hogy közben nem vállaljuk túl magunkat, és nem áldozzuk fel a saját kényelmünket, illetve az értékes szabadidőnket.

 

2. Milyen termék(ek)re lehet szükségem?

 

Ha a kész megoldások mellett döntünk, azzal is csökkenthetjük a környezeti terhelést, ha odafigyelünk néhány, most még nem annyira elterjedt, a döntéseink során nem elsődleges szempontra.

  • Az univerzális termékek választásával (a külön fehér, fekete és színes ruhákra való, valamint anyagok szerint is specializált mosószerek helyett) általános csökkenthetjük a fogyasztásunkat.
  • Ha ezen belül is a helyi, hazai termékek mellett döntünk, máris csökkentettük az ökológiai lábnyomunkat.
  • Érdemes olyan terméket keresni, ami már alacsony hőfokon is jól teljesít, hiszen a víz felfütése nagyon energiagényes feladat – már azzal is energiát spórolhatunk, ha lehetőség szerint rövidebb, és alacsonyabb hőmérsékletet igénylő programokat indítunk el.

A Sansin mosótermékei mindezeket tudják, miközben könnyen beszerezhetőek, egyszerűen és kényelmesen használhatóak, kimagasló tisztító-hatással és finom illatokkal is bírnak.

 

3. A flakon és a tartalma

 

A mosás technikai optimalizálásán túl, a kész, bolti termékeket választva nem csak azt érdemes átgondolni, alkalmas-e arra, hogy az energiahasználatunkat (alacsony hőfokú mosás) és az ökológiai lábnyomunkat (szállítás, univerzális hazsnálat) csökkentse, hanem hogy maga a csomagolás, illetve annak a tartalma hogyan hat a környezetünkre.

A vegyszertartalmú mosószerekről tudjuk, hogy a vízkörforgásba bekerülve komoly, a természetre és annak élővilágára nézve veszélyes szennyeződéseket okozhatnak – mivel emellett a bőrünket is irritálhatják, mindneképpen érdemes inkább a természetes, organikus összetevőket tartalmazó polcokon keresgélni.

Ha pedig már a boltok “zöld” polcain járunk, a tanúsítványok és összetevők mellett vessünk egy pillantást a flakonokra is: ha azt választjuk, amelyik a lehető legnagyobb százalékban készült újrafelhasznált anyagokból, illetve anyagában is lebomló, máris sokat tettünk egy fenntarthatóbb jövőért!

+1 A választás

A végére pedig van egy jó hírünk is: létezik olyan termék, ami magyar, vegán, vegyes, színes és fehér mosáshoz is megfelelő, alacsony hőmérsékletű vízben is hatékony, természetes eredetű összetevőket tartalmaz, a csomagolása pedig 100%-ban újrahasznosított anyagokból készült. Ha még nem találkoztál a Sansin mosógélekkel és öblítőkkel, itt minden információt megtalálsz róluk:

Photo by Jason Briscoe on Unsplash