fbpx

We are Sansin.

We keep your home clean and our planet green.

#Naturalingredients #Plantorigin #Biodegradable #Efficient
Sansin. nature, future & you

4 ötlet a környezettudatos karácsonyért

Már a Mikulásos bögrédből iszod a reggeli kávéd, ajándékötletek után kutatsz a nagymamának, rég elfogyott a csokid az adventi naptárból, megint nem találod a piros karácsonyfa-díszeidet, az áruházban pedig minden délután végighallgatod a Last Christmas-t? Bizony, a jelek mind-mind csalhatatlanul mutatják: közeleg a karácsony! Ami sajnos már rég nem ünnep a Földnek: ebben az időszakban még több terhelés éri környezetünket. A Sansin 4 ötlettel segít, hogy csökkenthesd ökológiai lábnyomod az ünnepek alatt.

 

A karácsonyi pazarlás még mindig súlyos társadalmi probléma – derült ki abból az online kérdőíves kutatásból, amelyet a Sansin több mint 1000 fő megkérdezésével készített el tavaly decemberben.

 

Minden 5. megkérdezett kapott feleslegesnek tartott ajándékot karácsonyra, és ugyanennyien dobtak ki ételt az ünnepek alatt. A válaszadók több mint 60 százaléka pedig még mindig vásárolt csomagolópapírt az ajándékokhoz.

 

A magyar vegán termékcsalád, a Sansin célja, hogy az ünnepek alatt is környezettudatosabbak legyünk. Hisszük, hogy a Föld igazán hálás lesz azért, ha elkezdjük tudatosan csökkenteni fogyasztásunkat, illetve az emberiség által megtermelt szemét mennyiségét. Erre még karácsonykor is oda tudunk figyelni, az alábbiakban mutatunk is néhány tippet, hogyan!  Karácsonyi kutatásunkat pedig idén is megismételjük – hogy kiderüljön, változtak-e szokásaink egy év alatt.

 

  1. Tárgy helyett: élmény

Válassz olyan ajándékot, amelynek köszönhetően közös élményeket élhettek át szeretteiddel! A közös élményt még csak be sem kell csomagolnod … Persze ha a megajándékozottnak kifejezetten valamilyen tárgy a szíve vágya, akkor hajrá! De ez esetben is igyekezzetek együtt átélni a tárgy okozta élményt!

 

  1. Felejtsd el a csomagolást!

Decemberben akár 10-15 százalékkal is megnő Magyarországon az átlagos papírfogyasztás. Az újrahasznosítási arány pedig alig 65 százalék. A világszerte értelmetlenül felhasznált műanyag mennyiségéről már nem is beszélve…Ne feledd: a legjobb csomagolás az, amit meg sem vettél, sőt, le sem gyártottak! Amennyiben mégsem tudod e nélkül elképzelni a meglepetést, legalább hasznosíts újra a csomagoláshoz olyan régi papírokat, amiket másra már úgysem fogsz használni. Elő az általános iskolai kottafüzeteddel!

 

  1. Fény a szívedben legyen, ne az ablakban

Valójában nincs szükség arra, hogy a lakás minden ablakát fényfüzérrel díszítsd. A villanyszámlán megspórolt összegből pedig még akár magad is meglepheted valamivel…A karácsonyi díszek esetében sem kell elfeledkezned a mértékletességről. A tavalyiak még pont ugyanolyan szépek! Ha mégis változatosságra vágysz, készítsd magad az otthoni dekorációt, természetes anyagokból: a fából, szalmából, tobozból, csuhéból egy kis kézügyességgel gyönyörű díszeket varázsolhatsz.

 

  1. Ha nem eszed meg, meg se vedd

Januártól úgyis azt fogod hajtogatni, hogy már megint felszaladtak az ünnepek alatt a plusz kilók. Csak egy kis önuralom és tudatosság kérdése, hogy meg tudod-e előzni a problémát: például meg se vedd, amit úgyse bírnál már megenni! Tervezd meg előre az ünnepi menüt, és mást ne is tegyél a kosaradba! Nyugodtan lemondhatsz például a más földrészeken termesztett és ideszállított árukról is, így a gyümölcsökről és zöldségekről vagy az egzotikus húsokról.