fbpx

We are Sansin.

We keep your home clean and our planet green.

#Naturalingredients #Plantorigin #Biodegradable #Efficient
Sansin. nature, future & you

Koronavírus: továbbra is mossuk gyakrabban a ruháinkat!

Újra dinamikusan növekszik a koronavírus-fertőzések száma hazánkban. Ezért a mosással kapcsolatos óvintézkedéseket is érdemes újra fokozottan alkalmazni! A Sansin a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlásai alapján azt javasolja: mossunk a megszokottnál magasabb hőfokon, legalább 40 fokon, tisztítsuk gyakrabban ruháinkat és alaposan szárítsuk meg őket.

 

Továbbra is fokozottan figyelnünk kell a koronavírus-fertőzés megelőzése szempontjából kulcsfontosságú óvintézkedésekre, mint például a gyakori kézmosás, a kézfertőtlenítés vagy éppen a kézfogás mellőzése. Mivel ruházatunk és textíliáink is hordozhatják a vírust, megfelelő tisztításuk a fertőzés elkerülése érdekében szintén kiemelten fontos.

A Sansin még a járvány első hullámában kért állásfoglalást a Nemzeti Népegészségügyi Központtól a mosáshoz kapcsolódó megelőző intézkedések összegyűjtése érdekében. Újra nő a fertőzések száma, ezért fontos, hogy továbbra is betartsuk ezeket az ajánlásokat!

„Az új koronavírus (SARS-CoV-2) egy lipid burokkal rendelkező vírus. A mosás során használt mosószerek ezt a burkot nagymértékben károsítják. Természetesen a kórokozók elpusztításában a magasabb hőmérsékletű mosás nagyobb hatékonysággal bír, de a mosószeres mosás, a szappanos kézmosáshoz hasonlóan, 40 Celsius-fokon is képes vírusrészecskék elpusztítására” –szól a Nemzeti Népegészségügyi Központ állásfoglalása.

Az elővigyázatosság tehát azt diktálja, hogy amennyire az adott anyag engedi, a járvány ideje alatt mossunk legalább 40 Celsius-fokos hőmérsékletű vízben! A fehér ruhákat, illetve az erre alkalmas textíliákat pedig mossuk 60, akár 90 Celsius-fokon. Nyugodtak lehetünk: a mosószer, a meleg víz, valamint az öblítési és centrifugálási ciklusok kombinációja kellően hatékony lesz a kórokozó-mentesítésben.

Fontos azonban az is, hogy a ruhákat teljesen megszárítsuk! A száraz szövet ugyanis kevésbé jó táptalaj a vírusoknak. Akinek van szárítógépe vagy szárítóprogramja a mosógépben, az kétségtelenül helyzeti előnyben van. De a radiátor is megteszi.

Fordítsunk kiemelt figyelmet a rendszerességre is! A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint ugyanis „a mosás gyakoriságának növelése javítja a higiéniás körülményeket, így csökkenti a fertőződés valószínűségét”. Vagyis érdemes a tömegközlekedésben, munkahelyünkön vagy különböző vendéglátó- és szórakozóhelyeken viselt ruházatunkat, illetve egyéb textíliáinkat is gyakrabban mosni a veszélyhelyzeti időszakban.

Hazaérkezéskor lehetőleg azonnal vessük le utcai ruháinkat, és ha tartunk attól, hogy fertőzött személlyel kerültünk kapcsolatba, használjunk gumikesztyűt vagy a ruhák megérintése után alaposan mossunk kezet! A ruhákat ne rázzuk, ne lóbáljuk, hanem azonnal helyezzük a mosógépbe. Mosás után pedig természetesen ügyeljünk a gép ajtajának, nyomógombjainak fertőtlenítésére is!