fbpx

We are Sansin.

We keep your home clean and our planet green.

#Naturalingredients #Plantorigin #Biodegradable #Efficient
Sansin. nature, future & you

Még mindig 100 millió állatot használnak kísérletekre világszerte

A Kísérleti állatok védelmének április 24-i világnapja arra hívja fel a figyelmet, hogy az állatok még napjainkban is rendkívül kiszolgáltatottak az embernek. Nem elég, hogy napról napra csökkentjük a különböző fajok populációját, de ezeket a védtelen teremtményeket különböző, fájdalmas kísérleteknek is alávetjük, amikben az esetek többségében bele is halnak. A Sansin a Vegan Society tagjaként elkötelezett minden élőlény védelme mellett, ezért termékeink előállításához, teszteléséhez egyáltalán nem végzünk állatkísérletet.

 

A PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) becslései szerint évente mintegy 100 millió lehet a kíséretekben használt gerinces állatok száma globálisan. Az Európai Unióban ez a szám nagyjából 10-11 millió. Az emberek többsége valószínűleg azt hiszi, a gyógyszeripar az, amely a leinkább felelős ezért a magas számért, azonban a kísérletek mindössze 6 százalékát végzik gyógyászati célból.

Több mint 60 százaléka a kísérleteknek hadászati célokat szolgál, ezt követi körülbelül 31 százalékkal a szépségipar. A kísérletekben felhasznált állatok nagy része rágcsáló (egér, patkány, nyúl, tengerimalac), de előfordul, hogy majmokat, lovakat, macskákat vagy kutyákat is alávetnek kutatások céljából. A kutyák közül a Beagle számít a „legkedveltebbnek”, mivel az egyik legszelídebb faj.

Manapság sajnos a cégek leginkább marketingszempontból igyekeznek kerülni az állatkísérletek kérdését, semmint etikai megfontolásból. Ezért sokkal jellemzőbbek a homályos, trükkös megfogalmazások az állatkísérletekről szóló tájékoztatásaikban, nem ritkák a csúsztatások vagy féligazságok a témában. Mások a profitmaximalizálás érdekében eleve háttérbe szorítják etikai megfontolásaikat.

Hazánkban is hosszú a lista az olyan termékekből a mosószerek, mosogatószerek, öblítők és tusfürdők között is, amelyek nem állatkísérlet-mentesek. A tudatos, és az állatok védelmét fontosnak tartó vásárlókat azonban rengeteg információ is segíti: nyilvános listák az állatkísérlet-mentes gyártókról és termékekről, különféle emblémák, amelyek használata szigorú szabályokhoz kötött.

Az első magyar vegán mosószer, a Sansin az első pillanattól zéró toleranciát alkalmaz az állatkísérletek kérdésében: sem termékeink előállítása, sem a tesztek során nem alkalmazunk ilyen megoldásokat. Ezt egy külső, független szervezet is igazolja: a Vegan Society.

A szervezet 1944 novembere óta működik. Legfőbb célja, hogy iránymutatást adjon azok számára, akiknek a hétköznapjaiban fontos szerepet játszik a veganizmus és az állatok védelme. A Vegan Society emblémát csak azok a gyártók használhatják, amelyek a termékeiket vegánként határozzák meg, átesnek a hitelesítési eljáráson, megfelelnek a szigorú követelményeknek és befizetik az éves tagdíjukat, amelyet aztán a társaság jótékony célra fordít. A vegán minősítés elnyeréséhez a gyártáshoz tilos felhasználni bármilyen állati eredetű alapanyagot. A termék még tejet és mézet sem tartalmazhat. A tesztek során tilos állatkísérletet végeznie vagy végeztetnie a gyártónak. Tilos bármilyen génmódosított alapanyag használata is.

Az új hazai vegán mosószer, a Sansin számára rendkívül fontos Földünk állatainak védelme. Ezért nem volt kérdés, hogy a Vegan Society által előírt szigorú elvekhez a teljes gyártási folyamat során hűek maradunk. Mosó-és tisztítószereinkkel a mindennapokban is azt szeretnénk képviselni, hogy mindenki számára elérhető és lehetséges az ökológiai lábnyoma csökkentése.

Termékeinkkel mindezt úgy valósítjuk meg, hogy közben a tisztaságban sem kell kompromisszumot kötnöd: a Sansin ugyanis természetes összetevőinek köszönhetően ugyanolyan hatékony, sőt, számos esetben még hatékonyabb a tisztításban, mint a mesterséges mosószerek.