fbpx

We are Sansin.

We keep your home clean and our planet green.

#Naturalingredients #Plantorigin #Biodegradable #Efficient
Sansin. nature, future & you

Koronavírus: hogyan mossunk?

A mosás gyakoriságának növelése javítja a higiéniás körülményeket, így csökkenti a koronavírus-fertőzés valószínűségét is. De hogyan mossunk? Hogyan tároljuk és kezeljük az utcán hordott ruhadarabokat? – ezekben a kérdésekben segít az első magyar vegán mosószer, a Sansin.

 

Nagyjából egy hónapja van érvényben a veszélyhelyzet Magyarországon az új típusú koronavírus-járvány miatt. Megváltozott az életünk, és miközben igyekszünk alkalmazkodni a helyzethez, újratanulunk alapvető higiéniai, közösségi szabályokat is.

 

Tiszta kéz, tiszta ruha

Nem lehet most eleget beszélni a megfelelő óvintézkedések betartásáról, mint a gyakori kézmosás, a kézfertőtlenítés vagy éppen a kézfogás mellőzése. Az első magyar vegán mosószer, a Sansin ebben a helyzetben is igyekszik segíteni, ezért egy korábbi cikkünkben már összegyűjtöttük a magyar Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ajánlásait a mosással kapcsolatban.

A ruházatunk és textíliáink tisztításával kapcsolatos tudnivalókról ezúttal az amerikai US Centres for Disease Control and Prevention (CDC) és a brit National Health Service (NHS) ajánlásaiból tájékozódtunk.

Alapszabály: használjuk a józan eszünket és azokat a higiénés óvintézkedéseket, amelyeket gyerekkorunktól kezdve tanulunk!

 

Külön szennyesben gyűjtsük, amit az utcán viselünk

A legfrissebb kutatások szerint az új koronavírus óráktól akár napokig terjedő időtartamban is életben tud maradni bizonyos felületeken, így a ruhaszöveten is. A felszíni tisztítás vagy fertőtlenítés tehát nem elegendő, a legjobb, amit tehetünk, az alapos mosás és azt követő hőkezelés, vasalás.

Minden olyan alkalom után mossunk, amikor otthonunkon kívül viseltünk egy adott ruhadarabot. Ha nem lehetséges az azonnali mosás, akkor ezeket a ruhákat a tisztításukig elkülönítve szükséges tárolni. Ne rázzuk a szennyest, mert ezzel a vírus tovább terjedését segíthetjük. Egyszerű, gyors mozdulatokkal vessük le magunkról a ruhadarabokat és azonnal az elkülönített tárolásra alkalmas tartóba, zsákba, dobozba tegyük!

 

A 60 az új 40

Mosásnál a lehetséges legmagasabb hőfokot válasszuk, a magyar és külföldi járványügyi szakemberek is a 40-60 fokot javasolják, természetesen attól függően, mit bír el az adott ruhadarab. Az új koronavírus lipid burokkal rendelkezik, a mosás során használt mosószerek ezt a burkot nagymértékben károsítják. Természetesen a kórokozók elpusztításában a magasabb hőmérsékletű mosás nagyobb hatékonysággal bír, de a mosószeres mosás, a szappanos kézmosáshoz hasonlóan, már 40 fokon is képes a vírusrészecskék elpusztítására. Amikor persze tehetjük, menjünk biztosra és válasszuk a 60 vagy 90 fokot.

Miután pedig a mosás megtörtént, magát a tároló egységet is fertőtlenítsük. Amint a ruhadarabokat vagy a tárolót fertőtlenítettük, ne feledkezzünk meg a kézmosásról sem! De az is megoldás, ha az egész műveletet egyszer használatos kesztyűben végezzük el.