fbpx

We are Sansin.

We keep your home clean and our planet green.

#Naturalingredients #Plantorigin #Biodegradable #Efficient
Sansin. nature, future & you

Koronavírus: a ruhák gyakoribb mosása csökkenti a fertőzés veszélyét

Mossunk a megszokottnál magasabb hőfokon, legalább 40 fokon, mindenképp használjunk mosószert, és gyakrabban tisztítsuk ruháinkat – ajánlja a Sansin érdeklődésére a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A mosás gyakoriságának növelése javítja a higiéniás körülményeket, így csökkenti a koronavírus-fertőzés valószínűségét.

 

Veszélyhelyzetet hirdetett Magyarországon a kormány március 11-én, az új típusú koronavírus-járvány megjelenése miatt. Különösen fontosak ezekben a napokban a megelőzés szempontjából a Nemzeti Népegészségügyi Központ által megfogalmazott óvintézkedések, mint a gyakori kézmosás, a kézfertőtlenítés vagy éppen a kézfogás mellőzése.

A Sansin azzal a kérdéssel fordult a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz, hogy ruházatunk és textíliáink tisztítása kapcsán milyen óvintézkedéseket érdemes megtenni a fertőzés elkerülése érdekében.

„Az új koronavírus (SARS-CoV-2) egy lipid burokkal rendelkező vírus. A mosás során használt mosószerek ezt a burkot nagymértékben károsítják. Természetesen a kórokozók elpusztításában a magasabb hőmérsékletű mosás nagyobb hatékonysággal bír, de a mosószeres mosás, a szappanos kézmosáshoz hasonlóan, 40°C-on is képes vírusrészecskék elpusztítására” – hangsúlyozza állásfoglalásában a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Az elővigyázatosság tehát azt diktálja, hogy amennyire az adott anyag engedi, a járvány ideje alatt mossunk legalább 40 °C-os hőmérsékletű vízben és feltétlenül használjunk mosószert.

Fordítsunk kiemelt figyelmet a rendszerességre is! A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint ugyanis „a mosás gyakoriságának növelése javítja a higiéniás körülményeket, így csökkenti a fertőződés valószínűségét”. Vagyis érdemes a tömegközlekedésben, munkahelyünkön vagy különböző vendéglátó- és szórakozóhelyeken viselt ruházatunkat, illetve egyéb textíliáinkat is gyakrabban mosni a veszélyhelyzeti időszakban.

A fokozott óvatosság mellett ne felejtsük el, hogy nem csak nekünk, de környezetünknek is nagy szüksége van a védelemre. A mosások gyakoriságának növekedésével a természetre rótt terhek is növekednek, ezért igyekezzünk olyan mosó- és tisztítószereket választani, amelyek nem csak hatékonyak, de egyben környezetünkhöz is kíméletesek.