fbpx

We are Sansin.

We keep your home clean and our planet green.

#Naturalingredients #Plantorigin #Biodegradable #Efficient
Sansin. nature, future & you

A klímaváltozás hatalmas pusztítást végez az állatvilágban

Ma van a Pingvintudatosság Napja: ezen a napon kiemelt figyelmet fordítunk a pingvinekre, amelyek fennmaradására egyre nagyobb fenyegetést jelent a klímaváltozás. Folyamatosan csökken a tengeri állatok száma is, tudósok szerint ehhez fogható biológiai krízis utoljára a dinoszauruszok kihalásakor volt tapasztalható a bolygónkon. Tegyünk a globális felmelegedés ellen, amíg nem késő!

 

Az Antarktiszt fedő jégtakaró kiterjedése 40 százalékkal kisebb, mint 26 évvel ezelőtt volt. A klímaváltozás rendkívül drasztikusan érinti: ötször gyorsabban melegszik, mint bolygónk más területei. Erre a megdöbbentő adatra is emlékeztet a Pingvintudatosság Napja (Penguin Awareness Day).

 

Veszélyben az Antarktisz

A január 20-i jeles napot a Falklandi Tudományos Szimpózium javasolta annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a globális felmelegedés miatt veszélybe került állatokra. A pingvinalakúak rendjének tizenhét faja él az Egyenlítőtől délre. A WWF nemzetközi természetvédelmi szervezet Az antarktiszi pingvinek és az éghajlatváltozás című tanulmányban négy, a Déli-sarkon élő pingvinfaj állományát vizsgálta meg, az eredmények pedig azt mutatják, hogy egyre nehezebb életkörülmények között élnek a kantáros-, a szamár-, a császár- és az Adelie pingvinek.

Minden egyes Celsius-fok, amellyel növekszik a világ vizeinek hőmérséklete, 5 százalékkal csökkenti a tengeri állatok mennyiségét – olvasható a PhysOrg elemzésében. A klímaváltozás miatt a világ óceánjai a hal- és egyéb állatállomány egyhatodát veszíthetik el. Ez nyilvánvalóan további olyan fajokat is veszélyeztet, amelyek számára az eltűnő vagy csökkenő populációjú állatok jelentik a táplálékot.

 

Egymilliárd elpusztult állat

Az állatokra nemcsak a klímaváltozás maga, hanem annak közvetett hatásai is rendkívüli veszélyt jelenthetnek. Az Ausztráliában szeptember óta tomboló bozóttüzek miatt például már egymilliárdra becsülik az elpusztult állatok számát.

Ráadásul nem a klímaváltozás az egyetlen probléma: a nagymértékű vadászat és mezőgazdasági tevékenység, illetve az állatok élőhelyének kiirtása mind-mind jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy az elmúlt 50 évben 60 százalékkal csökkent a vadonban élő gerinces állatok száma. Nagyjából óránként hal ki egy faj a Földön. Vagyis a természeteshez képest ezerszeres ütemben folyik a különböző állatfajok kipusztulása. Ehhez fogható biológiai krízis utoljára a dinoszauruszok kihalásakor volt tapasztalható a bolygónkon a Southamptoni Egyetem kutatói szerint.

 

Sansin: állati eredetű alapanyag nélkül

Ha azt gondolod, Magyarországról úgysem tehetsz semmit az antarktiszi pingvinekért vagy az ausztráliai élővilágért, akkor tévedsz. Kicsiben, a saját tetteinkkel mindannyian felelősek vagyunk azért, ami a bolygón történik. A nemzetközi döntéshozókat pedig folyamatosan emlékeztetnünk kell arra, hogy ez így nem mehet tovább.

Az új hazai vegán mosószer, a Sansin számára rendkívül fontos Földünk állatainak védelme. Ezért is viselik büszkén termékeink a Vegan Society emblémáját. Ezt a logót kizárólag azok a gyártók használhatják, amelyek a termékeiket vegánként határozzák meg, átesnek a hitelesítési eljáráson, megfelelnek a szigorú követelményeknek és befizetik az éves tagdíjukat, amelyet aztán a társaság jótékony célra fordít. A vegán minősítés elnyeréséhez a gyártáshoz tilos felhasználni bármilyen állati eredetű alapanyagot. A termék még tejet és mézet sem tartalmazhat. A tesztek során tilos állatkísérletet végeznie vagy végeztetnie a gyártónak. Tilos bármilyen génmódosított alapanyag használata is. Ökológiai lábnyomunkat pedig folyamatosan igyekszünk csökkenteni, hogy minél kevésbé járuljunk hozzá a klímaváltozáshoz. Mi így (is) védjük bolygónk állatait!