fbpx

We are Sansin.

We keep your home clean and our planet green.

#Naturalingredients #Plantorigin #Biodegradable #Efficient
Sansin. nature, future & you

6 tipp, hogy zöldebb legyen a karácsony!

Sajnos a karácsony már rég nem ünnep a Földnek: ebben az időszakban még több terhelés éri környezetünket. Az új magyar vegán mosószer, a Sansin szerint bolygónk védelme érdekében itt az ideje szemléletet váltani: a fogyasztás ünnepe helyett legyen újra a szeretet ünnepe a karácsony! Zöldebb karácsony felhívásunkhoz máris rengetegen csatlakoztatok környezetbarát praktikáitokkal, köszönjük! Mi is adunk 6 tippet, hogyan csökkenthessétek ökológiai lábnyomotokat az ünnepek alatt.

Hidd el, a Föld igazán hálás lesz azért, ha elkezded tudatosan csökkenteni fogyasztásodat, illetve az általad megtermelt szemét mennyiségét. Erre még karácsonykor is oda tudsz figyelni, mutatunk néhány tippet, hogyan!

 

  1. A minőségi idő az egyik legértékesebb luxuscikk!

Nem elég, ha csak a tárgyakra koncentrálunk. Inkább gondolkozz olyan ajándékban, amelynek köszönhetően közös élményeket élhettek át szeretteiddel! A közös élményt ráadásul be sem kell csomagolnod …Miért vennél mondjuk még egy felsőt vagy egy nadrágot annak, akinek már van úgyis elég? A divatipar évi 53 millió tonna ruhát gyárt le, komoly terhelést okozva környezetünknek. Ha pedig mégis tárgyat veszel, mert tudod, hogy ez a vágya a másiknak, akkor legalább próbáljátok ki együtt! A társasjátékot még a fa alatt fel lehet avatni, és ha például kesztyűt veszel, már mehettek is közösen hógolyózni.

 

  1. Érd be kevesebbel!

Ne adj egyszerre túl sokat. A kevesebb néha több, és ez az ajándékozásban is igaz. Ha egyszerre túl sok meglepetést kap valaki, ideje sem lesz mindegyikre, hiszen már a kicsomagolásban elfárad. Így bizony hamar meg lehet unni az ajándékokat.

 

  1. Ne csomagolj!

A legjobb csomagolópapír az, amit meg sem vettél, sőt, le sem gyártották. Ha mégis így érzed teljesnek a meglepetést, már számos többször használható megoldásból választhatsz: ilyen a vászonzsák, de egy kartondoboz is akár. A tavalyi papír, szalagok vagy masnik újrahasznosítása is megoldás lehet. A műanyaggal borított, vagy többszörösen becsomagolt tárgyakat mindenképp próbáld elkerülni, ha egyre többen teszünk így, máris jelentősen csökkentettük a világszerte értelmetlenül felhasznált műanyag mennyiségét.

 

  1. Vegyél valódi fenyőt!

Tudjuk, hogy most nyúlunk a darázsfészekbe…Hiszen pár éve még rengeteget lehetett arról hallani, hogy egy műfenyő vásárlásával milyen környezettudatos lehetsz. Sajnos azt nem szabad elfelejteni, hogy a jellemzően Kínából érkező műfenyő gyártása és szállítása jelentősen megterheli a környezetet, ráadásul a szobádba állítva mikroműanyagokat bocsáthat ki magából, amelyek előbb-utóbb úgyis a szervezetedben kötnek ki. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy egy kidobott műfenyő mennyi idő alatt bomlik le a természetben…Amennyiben figyelsz arra, hogy helyi fenyőt válassz, akkor szinte biztos lehetsz benne, hogy nem egy erdőből vágták ki, hanem egy olyan gazdaságból, amely a fenyők termesztésére szakosodott. Ha pedig megteheted, és földlabdás példányt veszel, az ünnepek után a kertedben élhet tovább a fenyőfa.

 

  1. A tavalyi dísz még mindig nagyon szép!

Persze, nehéz megállni, hogy ne vedd meg azt a cuki rénszarvasos asztaldíszt, és nyilván az ajtó sem maradhat pőrén…de hidd el, meg tudod állni, hogy minden évben roskadásig pakold a kosarad az új díszekkel. A tavalyiak még pont ugyanolyan szépek! A fádnak sem kell minden évben más színben pompáznia. Ha mégis változatosságra vágysz, készítsd magad az otthoni dekorációt, természetes anyagokból! A fából, szalmából, tobozból, csuhéból egy kis kézügyességgel gyönyörű díszeket varázsolhatsz – és a „gyártás” közös programnak is remek!

 

  1. Úgysem bírod már megenni. Inkább meg se vedd!

Januártól úgyis azt fogod hajtogatni, hogy már megint felszaladtak az ünnepek alatt a plusz kilók. Csak egy kis önuralom és tudatosság kérdése, hogy meg tudod-e előzni a problémát: például meg se vedd, amit úgyse bírnál már megenni! Tervezd meg előre az ünnepi menüt, és mást ne is tegyél a kosaradba! Nyugodtan lemondhatsz például a más földrészeken termesztett és ideszállított árukról is, így a gyümölcsökről és zöldségekről vagy az egzotikus húsokról. A halászlé elsőrangú lesz magyar halból. Narancs helyett pedig jó lesz az alma is, és a hazai dió is nagyon finom ilyenkor!